Sunday

Nostalgia Milo Percuma

Semalam aku berjaya buat milo paling sedap dalam dunia. haha bangga sungguh. Rasa dia sama macam milo percuma yang pakcik van selalu hantar dekat sekolah dulu.

ingat lagi tak van milo warna hijau tu? Selalu kalau ada event dekat sekolah je mesti dia sampai. Masa aku sekolah rendah dulu, van ni memang sentiasa dinanti nantikan. Terutama sekali bila Hari Sukan.


Dulu, siapa yang boleh beratur tiga kali tak kantoi memang taiko sangat lah. Kan? Tapi aku ada memori lain dengan milo ni. Pasal seorang kawan yang sejak hari itu aku kenal rasa bersyukur. Aku dulu sekolah rendah dekat pedalaman sikit, ikut ibu, dia cikgu kat situ.

Dulu, kalau tak silap aku masa tu aku darjah tiga. Hari Sukan, aku dan member member aku semua dah port dekat sisi kanan kantin tempat van milo selalu parking tiap tiap tahun. Masing masing dalam kepala dah ada target nak capai berapa gelas milo. Bukan sangap nak minum sangat pun, cuma seronok, budak budak kan. Dan van milo pun sampai, budak budak dah ramai beratur. Aku pun beratur lah sekali. Lepas dapat satu gelas, aku pergi letak atas meja, tak minum lagi, minta member tolong jaga. Kami semua adalah dalam lima orang. Sampai lah ada sorang kantoi, dan kami pun berhentilah sebab takut.

Dalam banyak banyak tu, member aku sorang dapat lapan gelas, aku dapat enam dan yang lain dapat dalam empat dan lima je. Kami ada yang minum dalam dua gelas je dan yang lain tu buang dalam tong sampah. Kadang kadang tinggalkan je atas meja kantin. Tapi member aku yang dapat lapan gelas tadi lain. Dia tak buang dan tak minum. Tapi dia ambil botol air kosong dia, buang air dalam tu, kemudian isi dengan lapan gelas air milo tadi. Dia selesaikan hingga habis semua milo dituang ke dalam botol. Adalah dalam separuh botol tu je penuh. Cawannya pun tak besar mana. Nampak dia tersenyum puas sambil mengangkat botol tersebut.

Korang tahu tak apa dia nak buat dengan milo tu? Dia nak bawa balik rumah. Nak bagi adik adik dia rasa. Dia nak adik adik dia rasa milo yang dia rasa dekat sekolah. Dekat rumah tak ada milo. Dia anak yatim, tinggal dengan ibunya dengan dua adik dalam keadaan yang sangat susah. Sebab tu lah dia dapat bantuan RMT. Tapi tahu tak? makanan RMT yang dia dapat, selalu sangat dia kongsi dengan kawan kawan. Kalau tak makan dia simpan bawa balik rumah. Dan minum milo adalah satu nikmat yang sekali sekali sahaja dia dapat. Miskin, tapi dia selalu berkongsi dan dia sangat pandai. Buku latihan sekolah beliau bercampur. Satu buku untuk dua mata pelajaran. Dan akhirnya dia pindah sekolah sebab mak dia dapat kerja dekat mana entah. Korang tahu tak dia dekat mana sekarang?

dia belajar dekat Australia dengan bantuan biasiswa. Semalam aku tergerak nak tegur dia dekat skype. Aku cerita pasal semua kenangan nie dan sebelum aku log out aku tanya dia, dekat Australia ada van Milo tak?

dia jawab

"van Milo tak ada. Tapi awek nama Milo cun punya ada. Aku memang ada cita cita nak isi dia dalam botol dan nak tunjuk dekat adik adik aku. Tengoklah nanti macam mana. hahaha"

60 comments:

Pena Marhaen said...

waa...lu punya cerita buat gua teringat kat nostalgia lama jugak...hahaha!!

zOuL_iMMe said...

haha...laju betul lu baca...tak sampai 360 saat gua publish...

Mouwn said...

tak sabar nak tgk milo aussie dalam botol ! haha :P

Nurul Fifi Amalina said...

baik nye kawan zoul tu. =)

mesti mak die bangga dpt anak mcm die kan? =)

zOuL_iMMe said...

mun, nanti kita tgk sama sama..ako pun xsabar juga..hahaha

zOuL_iMMe said...

nurul fifi amalina,
hehe..dia memang baik sangat dengan kawan kawan dia...mak dia mesti lah bangga..hehe

Pena Marhaen said...

gua mmg nanti entry terbaru blog ni..haahahaa!!best bro..

zOuL_iMMe said...

haha..nice la camtuh..baru lah member blogger terbaik..saling support menyeport...haha

.:padie_eyla:. said...

haha. milo die isi dalam btol nak kongsi ngan adek2. kalo Milo die nak kongsi.? wowowow~ =p

zOuL_iMMe said...

padie_eyla,
hahahaha....MILO tu tak boleh kongsi..hak milik persendirian..hahaha amboi diaaaaa...

soffea said...

haha. milo yg nie memang the best la.

tapi skrg ni dah ade van coco crunch dtg skolah, bg sorang semangkuk.. sbg cikgu, pon sebok jugak kat situ.. hehe :)

fifianggun said...

zoul!!ingat campus day out x?hehehehehehhehehe

zOuL_iMMe said...

soffea,
yeke???coco crunch! nak masuk sekolah balik laaaaa! haha

zOuL_iMMe said...

fifi,
ingat2...haha time tu ako ambik tiga...hahaha

+d.O.Y.A.h+ said...

mak tak pernah minum milo percuma =.='

zOuL_iMMe said...

yeke? kesiannya...mak kaya sangat kot..

Hasrol Nizam said...

bagus nya dia. alhamdulillah sekarang dah berajaya :)

Pendapat anda?
Kenangan cuti sekolah aku dulu-dulu

Amiey White said...

perasan la milo zoul rasa masin hahahaha

zOuL_iMMe said...

hasrol nizam,
betul..dia nie baik sangat2....dah berjaya tumpang bangga la sikit..

zOuL_iMMe said...

hahaha...dah minum ke amiey? jgn main sebut..sekali rasa perghh..nak lagi..haha

New Hope said...

,belajar kat aussie, wah hebat inilah mahasiswa bagus bukan mahisiswa kuota hehehe

LKS 4 TPM

zOuL_iMMe said...

haha...mahasiswa kuota sekali pun tak semestinya tidak bagus.

..yuni.. said...

aq ade nak komen
1.sampai hati ko panggil PAUH pedalaman..heyyy..hehe
2.sedih a wehh...sape nama pakcik tu?
3.MILO ausi tu mesti coklat gak kann.. =p

Suara Kalbu said...

Sangat nostalgia entry kamu ni Zoul.

Teringat masa akak sekolah zaman Jepun dulu.. beratur ramai-ramai nak dapat air milo punya pasal. Kami dapat paper cup kecik je tapi cikgu punya isi dalam jug..cissss... hihihi

NOOR FATIN said...

haha dlu suka sgt kalau van milo dtg sekolah. mmg susah la kalau dua kali beratur. takot pnjual tu cam.. hehehe

NuR 'aQiLaH said...

oh dem. sgt nostalgia.
dulu skola gua mcm2 lori datang.
milo vico vitagen nutrigen. kekeke

nurul azfiza said...

wahh, kelia ah blja sanaa, haha

bainun said...

berkat share air milo , x)

zOuL_iMMe said...

yuni,
dulu pauh memang hulu sgt ok... sekolah dy dulu mak aiiiii...hahaha

pakcik tu nama dia farhan, we called him Paan.

Milo ausi tu mata coklat, hidung mancung, kulit putih..auwww...imaginasi ako..haha

zOuL_iMMe said...

akak sk,
ha ah...cikgu2 punya air mesti lagi grand daripada student..kadang2 bila cikgu tak abis makan kuih or ada jug air lebih, dapat kat kami laaa..haha

zOuL_iMMe said...

noor fatin,
hahaha..tak boleh takut, mula mula gi ambik pakai la selekeh sikit..baju lepas ke luar, kolar tak lipat sebelah... then kali kedua pakai ah smart2...bajuk masuk dalam suar, tarik sampai atas pinggang..hahaha tu dia tips...

zOuL_iMMe said...

Nur Aqilah,
perghhh...kalau gua dah tahu mesti dah pindah masuk sekolah tu..haha

saiazuan said...

hahaha milo free kt skolah.. terbaikkkkk

zOuL_iMMe said...

fiza,
haha..tu la pasal..jeles ako..

zOuL_iMMe said...

bainun,
tu ah..ako tak pernah share..minum sorang..haha

zOuL_iMMe said...

saiazuan,
memang terbaik sgt...haha teringat dulu2...

NALQAH said...

aku ska aku ska
hahahhaha

zOuL_iMMe said...

ko suka apa? haih..milo ke member ako? haha

NALQAH said...

haha
aku ska MILO+kwn ko!
2 in 1
hahahahaha

zOuL_iMMe said...

hahaha..tamak! pilih satu sudah laaaa

Siti Mashitah Saidin said...

suka menda free~ :P

zOuL_iMMe said...

hehe..sape yang xsuka kan..

Ikr@m said...

lama x minum milo ni..haha...tingat masa g MSSM dulu huhu...

zOuL_iMMe said...

ikram..
yelaaa...ako tak gi mssm... tsk tsk... tapi ako pi yang PEMADAM tuh..haha

NALQAH said...

xnak!
kira ok ak nak 2 in 1 drpd 3 in 1
mcm milo FUZE
hahahhaha

hilmi said...

hahahaha....ko memang peminat milo sejati..

NALQAH said...

hahaha
mcm korg gak kisah aku!
ms praktikal pun kalau ade event MILO lai lai lai
sedap mcm mee sedap

kiwi said...

isk2 cmne leh ter miss entry ni..huh?..baik gila kwn tu..minum milo kt sklh pun igt kt adik2..harap2 adik2 dia pn igt kt dia

Dark Half said...

sape yg x penah rasa penangan van milo ni kan? nostalgik btol. tapi kisah member kau ni lg superb!

cik violet said...

van milo peberet tuh..sedap la..:)

sayu baca cerita ur friend tuh..sampaikan salam ea ;p

syaza kelyza said...

last sekali masa minum milo ni masa vacation day kat pantai balok dulu , hekhek , zoul dpt minum bape je tym tuh ? hehe

wahhh , beshnye dgr membe g australia , congrats untuk dye :D

Irwan said...

milo yang diorang buat tu, tak dicampur susu. Cuma milo dan milk creamer dan di kacau constantly.

Aku lebih suka Wahi

zOuL_iMMe said...

kiwi,
memang baik sangat orangnya... adik adik dia pun macam perangai abangnya juga..diam je..tak kacau orang..hehe

zOuL_iMMe said...

dark half,
budak sekolah wajib rasa..tak rasa means tak gi sekolah la tu..haha

zOuL_iMMe said...

cik violet,
insyaAllah...dia dah baca entri n komen komen sini.. :)

zOuL_iMMe said...

syaza,
campus vacation tu ea? ha ah..dapat tigaaaaa...haha

zOuL_iMMe said...

Irwan
yeke? kena buat juga..wahi tu apa? tapi dorang cakap creamer tak elok..takpe lah..haha

"miko itu nana" said...

cerita milo ni best..hehe
btw..org yg pemurah ni mg salu murah rezki kan...huhu.. :)

Kopirait said...

hmmm..kenangan.

Anonymous said...

jancuk kalian samua!! hahaha