Wednesday

Lebai Khalid punya cerita.

Kerja tok kadi nie memang susah. tapi sebagai seorang khalifah yang ditugaskan Tuhan di atas muka bumi ini, Lebai Khalid tabah jua menjalankan tugas sebagai seorang tok kadi. Lebai Khalid yang dalam bulan lepas dapat anugerah Ustaz Celik Komputa Kampung Molten sebenarnya pandai main facebook. Kawan dia adalah dalam 547 orang. 531 orang lelaki dan selebihnya perempuan muhrim.

Ustaz Khalid selalu sangat nampak benda bukan bukan dalam facebook. Kadang kadang selang 30 saat je dia istifar, selang 30 saat je dia takbir. Banyak benda tak elok. Tapi sebab niat dia berfacebook itu nak berdakwah, nak bermesra dengan jiran tetangga, dia gagahkan juga. Dia tanpa putus asa, selalu tarbiah page page pencarian makwe cun dan jejaka jambu dekat facebook. Budak budak sekarang tak kenal makna tabarruj. Tutup aurat tak semestinya boleh paparkan gambar sesuka hati. Lebai Khalid selalu cuba nasihat budak budak page pencarian. Kena banned tu memang makanan Lebai Khalid. Sekali kena banned, dia buat profile baru dengan nama dan gambar profil yang sama. Bukan fake, tapi klon. Dia tarbiah lagi, dia nasihat lagi, dan dia sembur lagi semua ayat dia dengan harapan admin page pencarian yang bawah umur itu berubah. Dengan harapan semua budak bawah umur yang letak gambar dalam page itu insaf. Yang dah tua tu Lebai Khalid malas cara, sepatutnya dah pandai fikir, tapi jadi generasi lembu macam Shabran juga.

selepas 5 tahun....

di sebuah masjid terkemuka di ibu negara, kelihatan kelibat Lebai Khalid depan mimbar, tengah bersila mengadap laptop. Main facebook lettew. Dan selang beberapa minit pasangan pengantin dan keluarga pun sampai. Lebai Khalid sebagai Tok Kadi Celik Komputa Kampung Molten sempat ambik gambar pengantin dan upload segera di facebook dengan caption

" syukur satu lagi pasangan bakal menikah dan menjauhi maksiat hari ini. Lebai nie tak tahu bila "

tapi bila Lebai Khalid pandang pengantin perempuan terus dia istifar sekali kuat kuat. Semua audiens berdiri statik. Terkejut. Lebai Khalid tarik pengantin lelaki dan cakap,

"woi woi woi! Lebai kenal kot pengantin perempuan tu. Itu kan Awek Bertudung Ogos 2011! Gila kau, semua orang dah tengok kot apa yang dia ada, hari tu tak silap Lebai ada nampak lurah sikit walaupun bertudung. Putih susu dengan tahi lalat kiri. Semua orang dah nampak,sama rata sama rasa! "

pengantin lelaki terus tarik tangan Lebai Khalid, makin jauh daripada orang ramai.

"Lebai, u jangan cakap u tak kenal i. i nie Jejaka Sweet Julai 2012 tau. hik hik hik"

Lebai Khalid takbir kuat kuat.

18 comments:

AISHA INANI said...

JEJAKA SWEET!!!

each time i heard this word rasa nak muntah.
WT......? LELAKI SWEET?
euwwwwwwwwwwwwwww!

bdk2 skg advance dan merapu.
geli, geli, geli!!!

zoul zombie said...

advance tu bagus. merapu tu tak. kah kah kah

btw, sweet tak gua? haha

ApizMabux said...

lebai khalid kaut ingatan rupanya

ApizMabux said...

*kuat

zoul zombie said...

Mana tak kuat hari hari pergi jenguk page pencarian. kah kah kah

Lavender Harum Wangi said...

tak sempat baca. tgh bz, komen dulu. hahahahahaha

MATAHARI said...

LOL. terbaikkkkkk

Muhammad Zulhusmi said...

Page itu sangat disaster... hahaha

Faiz Tapit said...

kah345... sematla cite ko ni

nub said...

bertemu jodoh akhirnya mereka.. haha

Anonymous said...

awwww aww!

Aslina said...

phergh. lepas 5 tahun pun ingat lagi.

hebak la lebai :D

Dark Half said...

gua gelak guling-guling

hakeem kira said...

aww sweet~~~ <3

meLLy! said...

bahahahahahaha karya zoul tak pernah menghampakan! wiwitttt !!

~Anis Aisyah~ said...

hahahaha... lebai boleh ingt 1-1 xleh blah..

chuu said...

hahah., suke r cite kat blog ko ni zoul., terbaik :D

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam bro

teruskan berdakwah Lebai Khalid...nice cool wakakakakah