Wednesday

Hikayat Pinokiut #1

Tersebutlah sebuah kisah sepasang suami isteri di hujung dunia yang tidak mempunyai anak perempuan mahupun lelaki. Teramat sedihlah mereka setelah berpuluh tahun bersenggama tiada satu pun sperma yang berjaya sampai ke destinasi. Adapun kesedihan itu sampai ke kemuncak apabila si isteri monopause tidak boleh mengandung lagi. Hendak berkahwin lain sayangkan isteri, nak ambil anak angkat tak dapat cari maka si suami ini, bergerak ke sebuah hutan misteri untuk mencari kayu sakti.

Setelah beberapa purnama menempuh hutan belantara, si suami ini tertembunglah dengan kayu sakti yang terbaring di lantai rimba. Dikapaknya, diikatnya dan dibawa pulang dengan gembira. Tersangat gembiralah mereka berdua suami isteri menemukan kayu sakti pengubat duka. 3 hari 3 malam si suami menukang, mengetuk dan membentuk kayu sakti hingga terwujudlah seorang budak lelaki yang elok rupa parasnya, molek budi pekertinya dan lengkap bicara dan hatinya.

dan nama budak lelaki kayu sakti itu adalah Pinokiut.

Hatta hidup gembiralah mereka sekeluarga bersama Pinokiut tercinta. Namun kesaktian yang ada pada Pinokiut memaksa beliau untuk bercakap benar sepanjang masa jikalau tidak panjanglah hidung kayu Pinokiut semeter dua. Tetapi beruntunglah bagi mereka mereka yang punya ibu bapa yang pandai berniaga. Dimintanya Pinokiut menipu dan apabila hidungnya panjang dikeratnya kayu itu lalu dijual di pekan pekan berhampiran. Maka kayalah Pinokiut sekeluarga menjadi jutawan kayu.

14 comments:

Anisa Hang Tuah said...

pinokiut

hehs

:D

zombie said...

lajunya anisa komen. =.='

kembatolo™ said...

jati ke chengal? haha

zombie said...

ini kayu sintetik mudah lentur punya. hahaha

eszol raar said...

hikayat bila nk kluar plak?

eszol raar said...

#2....

eszol raar said...

#3.....???

zombie said...

hikayat 2 esok esok lah.

Ariesya Nadhira Roslane said...

pinokiut zaman materialistik doh.

zombie said...

hehehe. :)

::naDia:: said...

knpa semua cerita ko mcm pelik? tp best!! gelak sorang2 aku baca..haha

~* chirpy_chummy *~ said...

seb bek laa hikayat ni x d terbitkan. kalo x, abesla sume budak2 dok ikot.. hahaha


hye pinokiut~ kiutnyeee kamuuuu..:p

PK said...

kahkahkah! okey celaka punya pinokiut.

zombie said...

keh keh keh.