Thursday

Pementasan: Ini Jen Jenal Cakap

PEMAIN WATAK

JENJEN
SARAH
SERBANITAS

Pentas diterangkan dengan perlahan lahan dengan lampu utama fokus pada tengah tengah pentas menyuluh seorang pemain yang memainkan watak Jenjen. Dia yang duduk tegak diatas sebuah sofa empuk berwarna merah, kelihatan resah dengan kedua dua tangan digenggam.


JENJEN

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada dik dik nun, kak kak nam mulut puaka yang dirahmati Tuhan sekalian.

Nama mak Jenjen! e taling tau bukan e pepet. Jenjen. Kelas kan nama mak? Nama gagah mak Jeneral Jenal, bekas komando tentera darat diraja Malaysia. Haaa gitu, jangan ingat mak lembut lembut ni kerja mekap artis, mak lagi jantan daripada uols nok.

haaaa mesti otak uols dah fikir macam macam kan? Mak jadi lembut ni bukan sebab mak kecewa dengan perempuan ke, bukan sebab hidup dengan keluarga penuh perempuan ke, tapi ini semua kurniaan Tuhan. Very the salah konsep uols ni. Lembut lembut mak ni pun, mak hensem la juga nak banding dengan mat rempit, budak shuffle, budak skateboard, abang burger dan lain lain lagi lelaki yang kononnya sejati, tapi lagi loser daripada pondan.

Sini noks, rapat sikit mak nak cerita. Mak nak cerita pasal fag hag mak ni nama Sarah. Dia ni perempuan tipikal melayu biasa, kulit sawa matang, pinggang ramping dan pinggul pula, haaa situ mantap. Tapi tak boleh la lawan punggung mak femfuan chanteks ni, kalau lelaki lain tengok fap fap fap melancap dalam tandas awam. Ok mak cerita pasal Sarah balik, uols terangsang pula dengar pasal badan anggun mak ni kan. Sarah ni rakan sekolah mak dulu dulu. Sekarang dia kerja sekali dengan mak, share partner buka butik dekat Bangsar. Dia ni selalu sangat nak nasihat mak, supaya jadi lelaki sejati. Mak ingat dia jeles akan kecantikan mak ni. Kecantikan adalah hak milik setiap insan, mana boleh halang!

Lampu pentas digelapkan. Lampu di bahagian kiri pentas menyala kelihatan seorang gadis ayu berbaju kurung hijau.

SARAH

Saya Sarah, partner merangkap kawan baik Jeneral. Saya sebenarnya dah mula sayangkan Jeneral sebab dia terlalu baik dan banyak bantu saya dan keluarga. Jeneral ni sebenarnya kacak orangnya. Saya nak ubah Jeneral jadi lelaki gagah balik.

Lampu digelapkan. Lampu tengah diterangkan kembali.

JENJEN

Mak ni bukan tak nak berubah noks. Dalam hati ni ada juga naluri keibuan mak fikir pasal Tuhan. Tapi setiap kali ada mak nak berubah, mak pakai macam lelaki atau mak pergi masjid, haaaa mula la mulut mulut puaka serbanitas yang bertugas jaga tepi kain mak ni berbunyi

Daripada tepi pentas, suara pemain watak serbanitas kedengaran.

SERBANITAS

Hoi pondan, kejadah apa kau masuk masjid. Hormat la sikit kami ni orang islam!

JENJEN

Mak pun islam noks, masa bila mak murtad. Babi sangat la nak kapirkan mak yang bertakwa ni!

SERBANITAS

Woi bapuk, lelaki lembut macam kau mana layak jadi islam. islam ni suci! Kau tu confirm la masuk neraka, nabi tak mengaku umat!

JENJEN

Ni yang mak murka ni. Kau tu confirm syurga ke woi! Mak pun suci lagi tahu! dara lagi ni tak macam adinda evans. Perempuan tulen tapi tak ada dara. Dah la muka bapuk Chow Kit!

Huh. Ok noks. Sebab itu lah mak malas nak pergi masjid minta tolong orang orang alim ni. Pesen yakin sangat masuk syurga. Dapat sijil separa tuhan daftar orang masuk neraka. Mak nak minta tolong, bimbing mak ni ke jalan yang benar. Lagi satu, kot kot la dalam tu ada abang ustaz macam Ustaz Amirul yang very the extremely handsome tu uols, haaaa mak pakai tudung labuh pergi mengorat. haaa boleh?

tapi one fine day kan, mak dapat kesedaran nak jadi lelaki sejati balik

Lagu Sejati - Wings berkumandang. Pemain Watak Jenjen menyanyikannya dengan suara garau lelaki.

haaaa gituuu. boleh? mesti uols nak tahu kan macam mana mak dapat kesedaran nak jadi gagah balik ni? Adalah hari tu, Sarah datang masuk office mak cakap yang ramai orang mengumpat, caci maki mak dekat butik. Sebagai seorang ratu cantik tak rasmi, mak memang biasa dengan semua tu, orang dengki kan. Tapi Sarah ni tak biasa, dia menangis noks! Dia cakap yang dia sayangkan mak, dia tak tahan dengar orang caci maki mak macam tu.

Uolsssssss, mak masa tu terharu sangat sangat. Bergenang air mata mak tengok dia menangis sebab mak. Sepanjang hidup mak, memang tak ada orang pernah peduli pasal mak. Keluarga pun buang mak, kawan kawan pun tak peduli, suami pun tak ada, opss. Jadi mak ni bila tengok Sarah mak rasa sebak bila tahu ada orang sayang mak macam tu. Mak masa tu rasa nak peluk Sarah tenangkan dia, tapi mana boleh! Sarah tu perempuan, mak perempuan, nanti jadi lesbian pulerrrr. Mak pegang tangan Sarah, mak cakap dekat dia, kalau kita hidup dengar cakap cakap orang, sebelum akil baligh lagi kita dah meninggal.

Malam tu mak tak nyenyak tidur fikir pasal diri mak ni. Mak fikir pasal Sarah. Mak fikir pasal mati. Tiba tiba tengah mak fikir tu dah azan Subuh. Haaa cliche tak cliche la cerita mak ni, azan subuh mak terus insaf.

Lepas tu mak terus balik kampung. Mak jumpa parent mak, mak peluk cium, mak minta maaf. Mak cakap dekat parent mak, yang mak dah insaf. Mak dah nak jadi lelaki balik, tapi of course lah tak boleh terus berubah kan. Slow slow la kak nam. Tapi yang paling penting, yang buat parent mak lompat bintang empat belas kali tanpa henti bila mak cakap yang mak, nak masuk meminang Sarah. haaaa boleh?

tatacahaya bertukar.

noks semua, mak nak buat pengumuman. Mak dah kahwin dengan Sarah. Sarah pun cintakan mak setulus hati. Ni Mak tengah tunggu anak sulung mak lahir ni. Tak sabar rasa nak tengok rupa sperma mak yang membesar. Lembut lembut mak ni pun, mak subur okeyyhhhhh.

haaaa boleh?

Lampu pentas digelapkan perlahan lahan. Kedengaran tangisan bayi yang baru lahir berserta suara suara Jenjen, Sarah dan Serbanitas yang mengucapkan Alhamdullilah.

10 comments:

PK said...

gua yang terlupa ke mmg ada sedikit perubahan pementasan ini?? kehkehkeh.

zombie said...

Gua tulis yang lain punya sikit la untuk blog ni. keh keh keh

bieha-chan :) said...

sentap mak nok membacenye.
bleyh ganti yusof haslam pasni ko nyah.

zombie said...

hahahaha. XD

Pena Marhaen said...

sampai ati mak rampas sarah awek gua..sentap gua nok.

zombie said...

dia ada butik, kau hado?

kiwi said...

Macam skrip pementasan teater pulak. Penuh nada sinis, banyak teguran terhadap masyarakat kini tapi menarik untuk dibaca sehingga tamat cerita.

Sca Ndx said...

*jengjengjeng*

A f i q said...

fuyooooo! bile nak wat jd drama bersiri ni? huhu XD

ellyn said...

alahh.. aku suka part jolok gincu tu. boleh terkencing gelakkan part tu. hahhahhaa. bravo zombie, hatta tengah ketip kuku pun aku teringat jen jenal tau.