Tuesday

Cerita hantu bertajuk Jin Mekdi


Bosan, entah macam mana tiba tiba saja keluar cerita hantu dalam kereta waktu atas highway PLUS nak balik PJ. Mungkin sebab di luar gelap, hujan pula renyai renyai, maka mood seram secara semulajadi tiba tiba datang. Habis semua cerita aku keluarkan daripada poket pengalaman kiri dan kanan. Daripada cerita pocong pakai skirt di bilik guru, sampai lah cerita seorang makwe tanpa tangan yang membuka pintu jamban guna kepala. Tak lupa juga, cerita pasal pengetua MRSM yang bela hantu kopek dalam poket baju melayu. Malangnya semua orang cool, tak ada tunjuk sikit pun tanda tanda sedang takut. Sampai lah bila aku cerita pasal orang kena rasuk dengan jin Mekdi. 

Pada suatu hari, ada seorang lelaki/perempuan yang sedang membaca blog. Tiba tiba mereka terbaca satu cerita mengenai seekor jin Mekdi yang meniup bau bau makanan segera Mekdi ke hidung manusia. Antara bau yang ditiupkan jin Mekdi itu adalah bau Double Cheeseburger yang mempunyai dua keping daging empuk, malah dihimpit pula dengan beberapa lapisan keju kuning yang sedikit cair apabila terkena kepingan daging panas tadi. Tidak ketinggalan, bau fries Mekdi dengan taburan garam secukup rasa di atasnya sebelum dikunyah dan melimpahkan rasa kentang goreng ke dalam mulut. Tanpa disedari, jin Mekdi yang diceritakan dalam cerita tersebut sedang berada di belakang telinga lelaki/perempuan itu. Membisikkan kata kata manis tentang harga makanan segera Mekdi yang sebenarnya tidak lah mahal mana jika mahu dibandingkan dengan sepinggan nasi kandar bersama sama segelas milo ais di restoran mamak 24 jam. Akhirnya, lelaki/perempuan itu tutup blog terus keluar mendapatkan bayangan bayangan makanan segera yang dilayangkan jin Mekdi itu tadi, sebiji Big Mac, French Fries dan aiskrim coklat sundae yang sejuk. 

Habis sahaja cerita aku itu, semua orang terdiam. Semua orang tengok perut. Brader yang bawa kereta ni terus belok masuk persimpangan Ipoh Utara. Makwe yang duduk seat depan tanya aku sambil tangan sibuk gores skrin telefon cari gps,

Mekdi paling dekat sekali dalam Ipoh ni dekat mana? 

5 comments:

Azhar Ibrahim said...

Dipercayai Jin Mekdi turut merasuk sebuah lagi kereta dengan 4 orang penumpang yang lain. Dirasuknya pemandu suruh prank sama itu pengambil order. Kasihan mamat McD tu kena troll.

greek goddess said...

dapnyeee dapnyee dapnyeee

NURUL NADIA ROSLAN said...

amboi. mana nak cari mekdi time2 ni -.- adeh.

kiwi said...

Tulun.. rasanya kiwi pun kena rasuk ni. tetiba je perut bunyi2 mintak isi.. dasyat tol penangan jin mekdi ni.. adehhh..

~* chirpy_chummy *~ said...

wakakakaka.. jin mekdi ye?