Saturday

Lipas, ya know? Dalam bahasa Sepanyol 'cucaracha' - maksudnya serangga gila.

Lipas seperti I seringkali dianggap tidak berperasaan. Sebab semua mahkluk dalam dunia dah dimomokkan dengan info seperti kami boleh survive letupan nuklear atau boleh hidup beberapa minggu dengan kepala yang dipenggal dan yang terbaru, boleh hidup tanpa makwe.

Tak, lipas kena ada makwe. Atau sekurang kurangnya seorang friend for benefits yang berlainan jantina. Kami pun ada hati dan ingin hidup bahagia macam pengguna instagram, makan sana sini, upload gambar kaki dengan hujung jarinya berpantai atau cadar katil one night stand. Tak ada lipas yang mahu hidup dalam kesedihan, merintih dalam satu agoni tanpa sempadan atau jadi nerda yang hadap formula formula matematik (a + b)2 = a2 + 2ab + b2; a2 + b2 = (a + b)2 − 2ab, tinggal dalam library dan tonton porno kartun. 

Btw i sebenarnya nak cerita pasal belakang badan i yang kalau ini sebenarnya satu vlog, pasti you-ols dah boleh nampak ada satu pencungkil gigi ni tercacak dekat belakang i dari semalam dan you-als juga terpaksa jawab salam assalammualaikum i sebab i ugut kalau tak jawab dosa, kalau jawab syurga. 

Pencungkil gigi ni semalam ada sekumpulan kelkaltu ni bawa sambil terbang sama sama dan lepaskan betul betul atas belakang badan i macam peluru berpandu. Mujur tak kena organ organ penting dalam tubuh, tapi terguris sikit hati kecil i. Dalam banyak banyak luka kalau you-ols nak tahu, luka di hati la paling susah nak sembuh. Because ada sorang so called doktor poliklinik ni cerita dekat i, dia ada baca satu puisi yang ada sorang so called doktor graduan Mesir tulis,

tiada
apa pun
siapa pun
pengamal perubatan
moden atau tradisional
mampu merawat
patah hati

kecuali satu;
masa yang panjang.

Oh my god, dia kata. Puisi dari seorang doktor of course la semua orang take note dan jadikan falsafah hidup. Sebab well, doktor, ya know. Kalau puisi orang gila pakai seluar pendek warna warni rambut serabut siapa yang nak peduli? Well, i said - orang orang gila juga lah? Dia ketawa. 

Balik kepada cerita kelkatu tadi, sebenarnya adalah dalam dua tiga tahun lepas, kami ada buat satu perjanjian tak bertulis that we will never tikam each other back. But somehow atas alasan alasan yang i tak perlu tahu katanya - there, pencungkil gigi on my back. 

So now the problem is, i macam dah tertanam satu perasaan sayang pada semua jenis serangga dalam rumah ni, kelkatu, kunang kunang (dia buat rumah ni macam hotel la sial), lalat, nyamuk dan macam macam jenis seranggalah lagi lah (sorry to siapa siapa yang i tak mention, not enough time coz ada sorang mamat depan i ni dah kibas kibas cue card yang kita dah overrun). I can't do anything, nak revenge pun macam tak patut. 

Ditikam serangga tersayang ni lagi sakit ditikam random people yang kita tak berapa kenal you know? Sebab dorangga adalah serangga terakhir yang kita expect akan cederakan hati kita. Kan...

So i nak mandi ni, sapu dettol belakang badan. Sebab ada dua luka ni, satu luka tak nampak ditikam. Satu lagi luka i jatuh motor balik masjid tadi. Sakit gila, jatuh jatuh lepas tu orang lain yang baru balik semua berhenti, tanya okay ke tak. Well, i baru jatuh motor, ada luka sikit, lutut sengal sengal, yeah i rasa okay je. Dis people is buta kayu.

Bye gais, watch your back.





7 comments:

Anonymous said...

Aku nasihat kau berhentilah menulis kau takde bakat pun, cerita kau bodoh je semua. Aku ikhlas ni.

zoul yazix said...

Terima kasih untuk nasihat tu. Betul la, cerita aku bodoh.

Anonymous said...

ah!kau tipu.aku tanya orang sepanyol dia kata cucaracha tu bulu ketiak.

i like marshmallow said...

Rileks,keep writing brother,,im a fan,, fuck that anonymous,, he got no balls

Ernnie Omar said...

Gila best. Saya suka

Anonymous said...

keep writing bro. fuck that anon

kiwi said...

tak boleh baca sebab tajuk dia 'lipas'.. goli den. keep writing. kiwi lamo dh follow blog ni.