Sunday

Cinta, mitos paling besar dalam kepala hang.

[cinta boleh pergi makan najis dan mati] [atau boleh saja duduk melengung atas landasan LRT dan tunggu pengawal datang kejar sebab dia lupa beli syiling biru] [mungkin juga, cinta boleh mereput dikurung dalam rumah flat dan bila ada pegawai imigresen datang periksa kalau kalau ada PATI, yang dia akan jumpa cuma cinta yang sudah mati]

  • sms dari brader yang putus cinta masuk dalam peti mesej telefon tak ada kamera aku. Tak ada kamera, tak ada lagu empitri dan tak ada gambar makwe pakai kain lilit kepala sampai leher dan kembang di dada macam ular tedung.
  • aku tak tahu nak balas apa. Aku bukannya selalu putus cinta, bercinta pun tak selalu. Pernah bercinta tiga kali, dua kali putus dan bila cinta nombor tiga masuk ketuk pintu hati, nombor satu dengan nombor dua punya cinta automatik masuk folder amnesia.
  • tapi brader ni punya putus cinta dia punya kronik sampai maki cinta instead of maki bekas makwe. Mana boleh maki bekas makwe, chor. Sayang tu ada lagi dua tiga baldi dalam hati.
  • padahal hati dah bocor, retak sana sini. Makwe tiba tiba lari dan cakap ada satu lagi lelaki tengah isi hati dia dengan coklat Cadbury, bunga tulip segar dari kedai bunga di KL Sentral dan tiket pergi balik ke Langkawi.
  • brader ni mana ada semua tu. Dia cuma ada intro kepada usaha-saya-akan-cari-duit-untuk-kahwin dan kematangan yang baru luruh dari langit. Tuhan bagi free bila dia dapat epifani hidup tidak sekadar hadapi benda benda fun dan fikir diri sendiri. Ayat mudah, dia terserempak dengan realiti.

[waktu mula mula jumpa cinta, kami hanya tahu ketawa] [dia tak ada sebut sikit pun pasal apa yang kurangnya aku] [Chor! Tiba tiba sekarang aku jadi OKU!]

  • jadi OKU sebab cinta. Tapi sebenarnya kekurangan itu dah lama ada. Cuma inilah cliché-nya cinta - buta dan membutakan. Tahu tahu kita dah kena lintas jalan sambil pegang tangan orang lain.
  • orang kata cinta buat kita bahagia. Orang banyak tipu kita. Banyak benda yang melompat dari mulut ke mulut bawa cerita cinta, tak lebih dari sekadar mitos atau lagenda.
  • cinta tak bahagiakan kita. Tapi cinta bangkitkan kita dari tidur yang selesa dan libas cemeti ke belakang badan sambil jerkah “kerja! Kerja! Cinta tak pakai ayat manis saja!”
  • kadang kadang cinta tak pakai cemeti, dia babap bontot manja.
  • brader ini tahu cinta tak boleh duduk dan ketawa saja. Dia usaha macam macam. Waktu makwe dia marah sampai merah padam muka, dia panggil bomba. Waktu makwe dia menangis sampai banjir satu daerah Jitra, dia beli kapal layar, bawa makwe tu pusing pusing pekan dan berlabuh atas sebuah pasaraya untuk tengok sunset.
  • tapi last last sekarang makwe dia pergi Langkawi naik feri.


[kenapa Tuhan bagi cinta kalau dia nak tarik balik cinta?] [kenapa makwe aku tak peduli orang kata dia celaka dan macam macam lagi?] [kenapa dunia tak pernah adil macam mahkamah dekat Indonesia yang orang cerita dalam fesbuk kumpulkan duit semua orang bagi pada seorang makcik yang miskin?]

  • pertama, bekas makwe. Kedua, bersyukurlah Tuhan tarik cinta macam tu saja. Bukannya dengan upah dua orang lelaki berbadan sasa, tepuk bonet kereta kau sampai terlucut bumper dan minta kunci lalu memecut laju laju heret cinta kau jauh jauh.
  • ketiga, dunia tak perlu adil. Dunia kena tegas dan garang, supaya kita tak senang lenang dan ambil mudah semua bukit bukit dia bagi suruh daki, sungai laut dia kasi suruh renangi dan kadang kadang kepala plug atas lantai rumah untuk kita elak bukannya pijak.
  • Kahlil Gibran cakap ada dua hukum dalam dunia. Hukum alam dan hukum duniawi.
  • Hukum alam telah membenarkan makwe ini mencintai orang lain sebab just like that, dia telah jatuh cinta.
  • Hukum duniawi pula manusia cipta, katanya tak boleh nak suka suka putus dan pergi pada orang lain even dah jatuh cinta because that is cruel and masuk nerakalah kau.
  • macam lah buku pendaftaran masuk neraka ada pada manusia.


[aku tak tahu nak buat apa] [rasa nak bunuh diri tapi takut sakit] [google cara suicide tak sakit, keluar link mati bunuh diri nanti kena bakar dengan api neraka] [fuck google]

  • bunuh diri ni fucking loser, chor.
  • orang kalau betul dah tak nak hidup, dia akan bunuh orang yang menyusahkan hidup dia, masuk penjara, kena gantung. Tak bunuh diri, tak masuk neraka sebab bunuh diri. Mungkin akan masuk department lain, neraka level tiga, bunuh orang dengan niat entah apa apa.
  • teruskan hidup. Macam aku, kalau aku putus asa lepas cinta nombor satu dulu, bunuh diri dengan lintas federal highway sambil pejam mata, mesti aku tak jumpa nombor dua dan belajar yang cinta tak boleh ada monyet. Dan sekarang aku jumpa nombor tiga. At least buka masa sekarang, aku bahagia.
  • kau akan jumpa orang lain. Cuma ambil masa dan kau pun kena rilek rilek sikit. Pergi tengok movie ke apa.

-          
[tolonglah aku] [sumpah aku helpless]

  • jangan lupa, aku ini anjing. Aku tak akan masuk campur pergi nasihat bekas makwe kau itu ini. Sebagai kawan, aku boleh doakan dan ajak kau pergi mandi pantai sekali sekala, hisap ganja dan kutuk orang tulis puisi sama sama.
  • tak ada orang helpless dalam dunia. Tuhan ada.
  • you will also find that help will always be given at Hogwarts to those who ask for it.
  • sorry aku tak banyak tolong. Kalau Kahlil Gibran ada, dia pun akan cakap “kata kataku tak mampu memujuk hatimu yang luka dan ilmuku bukanlah obor yang boleh menerangi dirimu yang suram”
  • so, kau sendiri kena bangkit dari rasa entah apa apa ini. Cuma aku akan tetap ada dekat sebelah, bagi kata kata semangat dan mencarut pada kau bila perlu.
  • okay?



[Okay]


[tadi dia hantar mesej cakap I Love You][cinta aku nak berputik balik ke ni?] [ :) ]

  •  ha baguslah tu. Tapi jangan terus peluk balik dan pegang tangan jalan jalan menghadap matahari.
  •  buat la post mortem, apa yang tak kena dengan cinta dulu.


[takpelah][dia kata dia silap send]

  • ouch.

3 comments:

Khairinur Sofia said...

[aku tak tahu nak buat apa] [rasa nak bunuh diri tapi takut sakit] [google cara suicide tak sakit, keluar link mati bunuh diri nanti kena bakar dengan api neraka] [fuck google]

*BRAVO*Aku baca gelak smpai sakit perut*

Imran said...

Lawak-lawak haha

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)